Even bijpraten...
Door: Lianne en Inge
Blijf op de hoogte en volg Lianne en Inge
06 November 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Bij deze eindelijk weer eens een blog. Sorry voor het wachten maar we hebben het lekker druk en Lianne heeft een week lang een blog bijgehouden voor de Texelse Courant en had dan niet altijd meer zin om een volgende blog te gaan maken, vandaar.
Het gaat goed met ons, de tijd vliegt voorbij. We zitten in de 5e week en gaan al bijna rondreizen!
Op het project gaat ook alles prima. We hebben het erg naar ons zin en dus zeker geen spijt van de keuze om te wisselen van project. In Shine hebben we twee sessies met de kinderen, vaak begeleiden we één kind. We lezen en schrijven dan met ze voor een uur. Ze zijn erg vrolijk, leergierig en doen ontzettend hun best.. ze willen zo graag!! Dit is echt fantastisch om te zien. Ook heeft het een hele andere kant. We horen nu soms de achtergrond van kinderen en dit is niet echt prettig (maar aan de andere kant wel goed) om te weten. Sommige kinderen moeten om 04:30 uur uit bed om op tijd op school te komen, velen hebben dan nog niet ontbeten en zijn erg moe. Maar ze zetten door en doen evengoed hun best.
Laatst kregen de kinderen een aardbei aangeboden en die hadden ze nog nooit gegeten, zo vreemd! De vrijwilliger die de aardbeien mee had genomen, zorgde ervoor dat ze heel zoet waren zodat de eerste ervaring van de kinderen met deze fruitsoort positief zou zijn. Het werd echt als een speciaal moment beschouwd. Doordat we dit als voorbeeld zagen hebben we besloten om donderdag (onze laatste dag) fruit uit te delen, lekker en gezond!
Zaterdag 27 oktober zijn we weer naar de Old Biscuit Mill markt geweest. Het was de eerste keer zo goed bevallen dus we wilden graag nog een keer terug. Ook deze keer was het weer heel fijn om allerlei dingen te proeven en lekker rond te kijken met het mooie weer. We zijn deze dag ook naar Robbeneiland geweest. Dit was indrukwekkend om te zien. We kregen daar een rondleiding van een ex-politiek gevangene. Hij vertelde ons over zijn leven in die tijd.
Zondag de 28e zijn we de blauwe route van de hop on hop off bus gaan doen. We konden in en uitstappen wanneer we wilden, dit werkt ideaal. Allereerst zijn we naar Kirstenbosch gegaan. Hier zijn de botanische tuinen. Het is een groot park waar je uren rond kunt lopen en lekker tot rust komt. We zagen veel mensen met picknickmanden lopen, rustig in het gras zitten en kinderen die in het water en op grasvelden speelden. We hadden hier een geweldig uitzicht en hebben dan ook vele foto’s gemaakt.
We hebben ook nog wijn geproefd en lekker een cocktail gedronken in Camps Bay. ’s Avond hebben we voor alle andere vrijwilligers pasta gemaakt. Nog een hele klus maar wel erg gezellig met de andere Nederlandse meiden.
Doordeweeks zijn we verder naar het project gegaan. De vrijwilligers kwamen veel naar ons toe om vragen te stellen. Ze zijn erg geinteresseerd en willen ons graag naar huis brengen (ook al rijden ze daarvoor om!).
Woensdag gingen we lekker naar het strand (30 graden! ;p).
Vrijdag gaat Inge surfen. Lianne gaat dan alleen naar het project. Een geweldige ervaring voor Inge, super leuk om te doen. De golven waren deze dag erg goed, niet te sterk! Het is haar gelukt om een aantal keren te staan en dat gaf een geweldig gevoel. Vanaf het strand had ze een prachtig uitzicht over verschillende bergen van Kaapstad. Zelfs een zeehond vond het gezellig dat Inge kwam surfen en ging dan ook maar al te graag met haar mee haha :).
’s Avonds hebben we gezellig iets gedronken met een grote groep vrijwilligers.
Het weekend hebben we rustig aan gedaan. We hebben op het project afgesproken boeken te gaan kopen van het sponsorgeld. Dit waren we dan ook van plan! Het is dan alleen wel vreemd dat je op een zaterdag om 12:45 aankomt en de winkel om 13:00 uur sluit. Jammer, maar helaas. We hebben een aantal leuke boeken gekocht. Dan nog maar even naar de Spar. Daar moet je natuurlijk wel heen gaan als je er heel lang hebt gewerkt;) Een grote overzichtelijke winkel waar alles goed is georganiseerd (ook bij de kassa’s hoef je niet lang te wachten maar pakken ze wel je spullen in..dit blijft vreemd!) ’s Middags zwaaien we twee Nederlandse meiden uit, tegelijkertijd onze kamergenoten.. gek idee hoor! Zij zijn nu alweer in het koude kikkerlandje.
Later deze week hebben we heel veel leuke boeken gezocht: prentenboeken en boeken die de kinderen zelf kunnen lezen. Een fijne taak om ze uit te zoeken. Iedereen in Shine is er heel erg blij mee en alle vrijwilligers geven aan dat het belangrijk is dat er aandacht wordt besteed aan het verbeteren van The Shine Centre. We geven het sponsorgeld dus echt uit aan een goed doel! Karen, de manager van Shine, gaat foto’s maken als we de boeken overhandigen en zij regelt ook dat er van een gedeelte van het geld niveauboeken worden gekocht. Het overige geld maken we over, dit voor donaties voor kinderen. Zo krijgen zij de mogelijkheid om in Shine te gaan lezen (we kunnen een kind per maand sponseren).
Verder hebben we in het weekend veel souvenirs gekocht en we zijn naar een leuk reggae concert geweest in de Waal park.
Gisteren ging Lianne paragliden. Dit was super gaaf om te doen. Toen ze ging landen, wat ook echt moest op dat moment (!) vanwege de sterke wind die uit de zee kwam, kwam ze uiteindelijk op het strand terecht (illegaal). Jacques met wie ze vloog mag dit echt niet en kan hier problemen mee krijgen dus het was wel weer gek, een speciale vlucht!! Maar het was gewoon noodzakelijk op dat moment, “emergency”? ;) Vandaag kreeg Lianne een mailtje dat Jacques het een leuke vlucht vond en hij vindt dat ze een aanstekelijke lach heeft.. :)
Vandaag hadden we een goede dag in het centrum. We hebben ook nog even wat praktische dingen omtrent geld besproken. Vanavond zijn we naar een voorstelling met Afrikaanse muziek geweest, erg gezellig!
Morgen gaan we fruit kopen voor onze afscheidsdag, echt een gek idee! Vanaf vrijdag stappen we in de Bazbus om t/m 30 november rond te gaan reizen. We zullen dan proberen af en toe even een blog te schrijven maar het kan zijn dat het soms wat langer duurt.
Morgen volgen er foto's!
Heel veel liefs van ons! XXX Inge en Lianne
07 November 2012 - 15:12
Ank En Alfred Nieuwenhuijse:
Hoi Meiden, Wat weer een enige blog om te lezen, ik miste jullie stukje al, vind het leuk die ervaringen die jullie allemaal beleven. Ja het gaat alweer snel de tijd, dus geniet er maar extra van.
Veel plezier nog met jullie rondreis.
en groetjes uit een grijs oudkarspel -
07 November 2012 - 20:21
Hiske:
Hey meiden,
Lianne, leuk dat blog voor de Texelse Courant. Ik heb alles gelezen.
Schattige kindertjes trouwens op de foto's (ja ook die ene witte..)
Gaaf dat paragliden! Hoezo "aanstekelijke lach"? Komt me vaag bekend voor..
Veel plezier toegewenst bij jullie verdere reis. Geniet ervan, want zo vaak ben je niet in Zuid-Afrika.
Ga morgen weer lekker de diepvries doen of eerst de wijn...?
Hiske